Trauma Symptom Checklist for Children (TSCC)

Armand Veleanovici, PhD, Gabriela Dumitriu, PhDs.

Articol preluat din lucrarea Evaluare, expertiză, intervenție în situații de divorț, Editura Expert Psy, 2015

             TSCC   Trauma Symptom Checklist for Children (TSCC) – este un raport auto-administrat ce măsoară distresul post-traumatic şi simptomatologia asociată. TSCC este realizat de J. Briere (2000) şi distribuit de Psychological Assessment Resources Incorporation, U.S.A. Este destinat pentru a fi utilizat în evaluarea copiilor care au trecut prin experienţe traumatice, incluzând abuzul fizic sau sexual, victimizarea de către egali (agresiune fizică sau sexuală), pierderi majore, asistarea la acte de violenţă petrecute altora sau dezastre naturale. Datorită perioadei scurte în care un copil îşi poate menţine atenţia, în special în cazul celor care au suferit un abuz emoţional, TSCC conţine un număr relativ scăzut de întrebări. Diferitele scale ale TSCC evaluează o largă paletă de efecte psihologice.

            Versiunea completă a TSCC se compune din 54 itemi, dispune de două scale de validitate – Underresponse şi Hyperresponse şi şase scale clinice: Anxietate, Depresie, Furie, Stres posttraumatic, Disociere şi Preocupări sexuale şi opt itemi critici. Itemii TSCC sunt prezentaţi copiilor ca o listă de gânduri, sentimente şi comportamente şi li se cere să noteze cât de des fiecare din aceste lucruri li s-a  întâmplat. Versiunea alternativă (TSCC – A) are 44 itemi şi este identică cu versiunea completă, cu două excepţii: nu conţine itemi referitori la latura sexuală (deci nu are scala de Preocupări sexuale şi subscalele acesteia) şi conţine şapte itemi critici.

Pentru a interpreta nivelul simptomatologiei copilului sunt utilizate scorurile T. Acestea sunt obţinute prin transformarea scorurilor brute, astfel încât să aibă o medie de 50 şi o abatere standard de 10. Acestea furnizează informaţii despre scorurile copilului, raportat la scorurile obţinute de subiecţi în cadrul standardizării. Un scor T de 65 indică faptul că scorul respondentului este cu 1,5 abateri standard peste nivelul mediu. Pentru toate scalele clinice, cu excepţia Preocupărilor Sexuale, scorurile T de 65 sau peste sunt considerate semnificative clinic. Scorurile T în intervalul 60 şi 65 pot reprezenta un nivel simptomatologic subclinic, dar semnificativ. Pentru scala Preocupări Sexuale sunt considerate semnificative clinic scorurile T   peste 70.

Scalele de validitate, Underresponse şi Hyperresponse, identifică tendinţa copilului de a nega sau de a exagera simptomatologia. Scorurile la scala Underresponse reflectă faptul că  cel evaluat neagă comportamente, gânduri sau sentimente care au fost cotate de majoritatea copiilor cu un scor peste zero. Copiii cu scoruri foarte mari la această scală sunt susceptibili de a fi deosebit de defensivi, evitanţi sau manifestă opoziţie în ceea ce priveşte testarea. Copiii cu scoruri mari la scala Hyperresponse sunt cei care dau într-un mod relativ nediscriminatoriu răspunsuri la itemi puţin obişnuiţi, ceea ce reflectă de obicei un stil de supraevaluare a simptomelor şi dorinţa de a apărea deosebit de stresat sau disfuncţional.

Scalele clinice ale TSCC măsoară intensitatea celor şase tipuri diferite de simptome, consecinţe ale abuzului. Scorurile obţinute la scala Anxiety (Anxietate) reflectă nivelul la care copilul trăieşte anxietate generalizată, hiperexcitabilitate, frici, teamă specifică de bărbaţi sau de femei, teamă de întuneric sau de a fi ucis. Scala Depression (Depresie) relevă sentimentele de tristeţe, nefericire şi singurătate, episoade de plâns şi gânduri depresive, sentiment de vinovăţie sau  auto-denigrare. Scorurile pe scala Anger (Furie) indică nivelul de gânduri, sentimente si comportamente cu conţinut agresiv, sentimentele de ură, dificultăţile de a-şi potoli furia, tendinţa de a ţipa la alţii sau de a-i răni, dorinţa continuă de a se certa sau bate. Scala Posttraumatic Stress (Stres posttraumatic) include itemi care reflectă simptomele clasice ale stresului posttraumatic: gânduri intruzive, senzaţii şi amintiri ale evenimentelor dureroase din trecut, coşmaruri, teamă de bărbaţi sau de femei, evitarea gândurilor negative sau a unor amintiri. Scala Dissociation (Disociere) măsoară nivelul la care copilul trăieşte simptomatologia de tip disociativ: derealizare, întunecarea minţii, amorţirea emoţională, a pretinde că este altcineva sau altundeva, visul cu ochii deschişi, tulburări de memorie şi de evitare disociativă. Scala Sexual Concerns (Preocupări sexuale) se referă la distresul sexual şi preocupările sexuale necorespunzătoare vârstei. De asemenea, testul include opt itemi critici, care sugerează probleme sau aspecte care ar putea necesita atenţie clinică imediată; aceştia examinează tendinţa la auto-agresiune, suicid, dorinţa de a face rău altora, frica de a fi abuzat sexual, implicarea în bătăi, teama de bărbaţi sau de femei sau teama de a fi ucis.

Lasă un comentariu