Bertrand Russell – În căutarea fericirii

Cristiana Alexandra Levițchi,

psihoterapeut, psiholog clinician principal

in-cautarea-fericirii rusell bertrand            Cautarea fericirii se pare ca a devenit un scop in sine in societatea occidentala. Tocmai a cauta fericirea cu luminarea, duce la negasirea ei. Fericirea are multe moduri de a se intrupa in realitate.
Eseul despre fericire a lui B Russell se dovedeste extrem de actual. Destul de familiarizat cu psihanaliza si curentele psihologice el descrie cu alte cuvinte unele din cauzele nefericii : competitia, plictisul si lipsa placerii de a gusta din timpul liber :  oboseala, simtamintul pacatului, mania persecutiei, frica de gura lumii. Pentru cititorul obisnuit cu diversele tipuri de psihoterapie intuim ca vorbeste despre gindurile disfunctionale intr-o forma usor de inteles.“Timpul liber petrecut in tihna si benefic pentru nervi ajunge sa fie simtit ca plictis” (pag 50)
Vorbeste mai apoi despre conditia femeii in societate si balansul ei perpetuu intre cresterea copiilor si planul profesional, despre parenting intr-un mod democratic si echilibrat.
Se refera la schimbarile de mentalitate si despre responsabilitatea clasei politice de a asigura o viata cit mai benefica, adultilor/parintilor pentru ca acestia sa ofere o viata educatie buna copiilor.
Ca surse ale fericirii el vorbeste despre : pofta de viata, afectiunea, familia, munca, interesele interpersonale.

Puteti consulta mai multe in
http://www.humanitas.ro/humanitas/%C3%AEn-c%C4%83utarea-fericirii

Lasă un comentariu